2014. március 16., vasárnap

A social security number és ami utána jött

A mai nap nagy eredménye, hogy kérvényeztük az amerikai társadalom biztosítási számomat (helyi nyelvjárásban: social security number). Ez az adat kulcsfontosságú az itteni mindennapokhoz, szükséges munkavállaláshoz, adóbevalláshoz, lakás- és autóbérléshez, hitelfelvételhez. A kérvényhez személyesen kellett bemutatkoznom a hivatalban útlevelemmel, vízumommal, az idegenrendészeti papírjaimmal (a megérkezésünkkor kaptunk "Alien" azonosítót - értsd: földönkívüli :) és a házassági anyakönyvi kivonatunk eredeti példányával (még mindig bizonygatnom kell, hogy szerelmi házasság a miénk :) a hivatalban kikérdezték tőlem újra, hogy pl. pontosan mikor és hol kötöttünk házasságot). A social security numbert tartalmazó kártyámat pár hét múlva postázzák ki.

Már más is figyelmeztetett, de ma a hivatalban is megerősítették, hogy a social security number messzemenőkig TITKOS információ. Soha senkinek semmilyen körülmények között nem adhatom ki. Azt írják, hogy Amerikában jelenleg a leggyorsabban terjedő bűnügyi probléma a személyi azonosságok ellopása (identity theft, http://en.wikipedia.org/wiki/Identity_theft ). Ha illetéktelen hozzájutna a még nem létező social security számomhoz, akkor például képes lenne a nevemben hitelt felvenni, adót visszaigényelni, munkát vállalni, stb. Az adatok ellopásának több módja is létezik: például ellopják a postai küldeményeket a postaládából (bankszámla kivonatok, adóbevallások), feltörnek e-mailben küldött - akár bizalmas - üzeneteket, átkutatják a háztartási szemetünket. Védekezésként minden személyes adatainkat tartalmazó papírunkat iratmegsemmisítőbe küldjük és e-mailen nem írunk le ilyen jellegű infókat magunkról. http://www.socialsecurity.gov/pubs/EN-05-10064.pdf

Az adminisztráció gyorsan ment, úgyhogy hazafelé gyalog jöttem és érdekes dolgokat tapasztaltam :) Jó pár ember fekete, szenes folttal a homlokán mászkált az utcán. Kérésemre Betsy elmondta, hogy ma van hamvazó szerda (Ash-Wednesday) a katolikusok körében és ezért a vallást gyakorlók szénnel keresztet rajzolnak a homlokukra a templomban. A mai élményem is azt bizonyítja, hogy az amerikaiak általában büszkén vállalják pro vagy kontra nézeteiket, találkoztam szenes homlokú irodába siető üzletemberrel, futócipőben mászkáló egyetemistával, latin-amerikai, fekete és fehér bőrű keresztesekkel :)

Itt egy fotó a hamvazó szerdát reklámozó plakátról, ez a templom a romba dőlt World Trade Center mellett volt:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése