2014. március 13., csütörtök

Albérlet keresés Manhattanben - 2. rész

Az elmúlt napokban tovább folytattuk az albérlet keresést és - sajnos - újabb kritikus szempontok kerültek előtérbe.

Tulajdonosok: Co-op, Condo, ingatlankezelő vállalatok
Az amerikai jog útvesztői és a bonyolult társasházi formák tovább nehezítették a helyzetünket. Kiderült, hogy a Co-op típusú társasházi lakásokat nekünk, bevándorlóknak most lehetetlen megszerezni, mivel jelenleg nincs amerikai hiteltörténetünk (credit history - itt ez nagyon sok mindennek előfeltétele - ha jobban megértem, írok róla :). A Condo típusú lakásokkal már könnyebb a helyzet, ők már amerikai hitelképesség nélkül is elfogadnak minket. A Condo típusú lakásoknál a tulajdonos jóváhagyásán túl a társasház közgyűlése (board) is megvizsgálja a "jelentkezésünket". A társasház közgyűlése ezt kb. 2-3 hét alatt teszi meg, megvizsgálja a jelentkező létező összes publikus infóját (bűnügyi listázások, lakcím, bankszámla ellenőrzés) és eldönti, hogy befogadja-e a házba az új lakót. Ezért a Condo társasház több száz dollárt számít fel. Bevándorlóként az ingatlankezelő vállalatok (Brodsky, Trumps, stb.) által üzemeltetett társasházakkal volt a legegyszerűbb dolgunk. Ezeknél a lakásoknál - szemben a Co-op és Condo esetével - nincs közvetlen magánszemély tulajdonos, az elbírálás sokkal egyszerűbb, olcsóbb, gyorsabb. Ilyen esetekben munkaszerződést, bérszámfejtést, bankszámlakivonatot kérnek. A jelentkezésnek jellemzően 85 dollár/fő vissza nem térítendő díja van, kb. 1-2 nap alatt leellenőrzik az albérlőt.

Zaj, földalatti és földfeletti forgalom
1 hét belvárosi élet után extrém fontos lett nekünk a csend, a nyugodt környezet. Valószínűleg másnak is van itt hasonló igénye, mert a nyugalmat itt arany áron mérik. Láttam szörnyen zajos lakásokat, csatolok néhány riasztó fotót :) Alagutak, felüljárók, forgalmas sugárutak, földalattik, hatalmas klímaberendezések. A Midtown legtöbb része sajnos túlterhelt forgalommal, itt érkezik be a Manhattant és New Jerseyt összekötő Lincoln alagút, itt található a Port Authority autóbuszvégállomás, azaz itt fut keresztül az összes Manhattanbe érkező/induló távolsági autóbusz. Városszerte több olyan lakás van, ahol érezni, hallani a földalatt futó metró-vonat forgalmat (egészen pontosan az átmeneti szállásunkon is érzem a 4.-en az alattunk elhaladó metrókat). Az 1. képen a Long Island Rail Road két vágánya fut a lakás alatt. Ezeket mi messze el akartuk kerülni.






Hamis hirdetések
New York meghatározó lakáshirdetési portálja a Streeteasy: http://streeteasy.com/ Mi is sokat nézelődtünk ezen - az ingatlanközvetítő ügynök által kínál lakások mellett. A Streeteasy-n elég sok információ fent van adott hirdetésről. A honlap hátránya, hogy több olyan hirdetéssel is találkoztunk, ami nem létezett. Sok közvetítő ügynökség azzal próbálja magára felhívni a figyelmet, hogy hamis képekkel és hamis árakkal hirdet "túl jó" lakásokat.

2 megjegyzés:

  1. Ennyire rosszul vannak megépítve az épületek, hogy ennyire zavaró a zaj?

    Személyes tapasztalatból mondom, hogy egy jó nyílászáró csodákra képes a külön hangszigetelésről nem is beszélve. Vagy az ilyen feltételeket egyszerűen nem lehet kiharcolni ott?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem az épületekkel van alapvetően baj. A nagyobb teherautók, tűzoltóautók, szirénák sokkal nagyobb teljesítményűek (zajkibocsátásban is), mint Magyarországon. Nagyon erősen behallani a forgalmat, a taxisok szinte minden útkereszteződésben dudálnak, hogy gyalogos ne lépjen le eléjük.

      Törlés