2014. március 30., vasárnap

Tömegközlekedés metróval

A belvárosi tömegközlekedés New Yorkban a metró- és buszhálózatra épül. Én eddig a metrókkal ismerkedtem meg bővebben, így most erről néhány szóban.

A belvárosi metrójáratok Manhattan keskeny formája miatt főként Észak (Uptown) - Dél (Downtown) irányba futnak. Itt egy térkép a metróhálózatról: http://web.mta.info/maps/submap.html Minden vonalon két típusú járat közlekedik: local és expressz. A local járatok minden egyes megállóban megállnak, az expressz metrók azonban kihagynak állomásokat és csak a nagyobb csomópontokban állnak meg (a térkép fehér körrel jelzi az expressz járatok megállóját). A metrók általában kevéssel a föld alatt futnak, az utcán sétálva sokszor hallani a szellőzőrácsokon, hogy épp alattunk megy a szerelvény. A metrókhoz így itt jellemzően nem építenek mozgólépcsőket. 

A metrómegállókban automata beléptető rendszer működik, így ellenőrökkel nem találkozni. A megállók általában szűkek, zsúfoltak, nagyobb csomópontokban többemeletesek, egymás mellett akár 6-8 vágány is fut. 


Piszok, bűz, szemét és patkányok...a negatívumok között:


A szemét állítólag sokszor okoz metrótüzet: 


Kellemesebbé teszi az utazást azonban, hogy sokszor táncosok, zenészek, énekesen adnak egész jó műsorszámokat a megállókban, ezzel gyűjtve némi pénzt. Ezt a videót nemrég készítettem az egyik megállóban: 



Egy utazás ára 2,25 dollár (beleértve a szükséges metrós átszállásokat). A bérletek ára: 7 napos: 30 dollár, havi bérlet: 112 dollár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése