2014. március 24., hétfő

Bútorvásár átutazóknak

New York egy kozmopolita város, hatalmas átmenő forgalommal. Rengeteg fiatal, idős külföldi költözik a városba rövidebb, hosszabb időre. Ma találkoztam egy francia nővel, Noellával, aki 45 amerikai év után döntött úgy, hogy hazaköltözik Európába. Mielőtt azonban átszeli az óceánt, végkiárusítást (moving sale) tartott 3 szobás lakásában. Szerencsénkre nagyon jó áron sikerült megvennünk tőle remek ízléssel kiválasztott kanapéját.

A használt cikkek amerikai forródrótja a Craigslist nevezetű oldal (http://newyork.craigslist.org/). Noella ezen az oldalon hirdette meg tegnap este a bútorait, és én ma reggel 10-kor csaptam le az ügyletre (a legjobb darabok akár 1 nap alatt is elkelnek). A Craigslist előnye, hogy jó állapotban lévő bútorokat nagyon jutányos áron lehet megszerezni. Sok kiköltöző nem tudja hazautaztatni szeretett darabját és a hulladék kezelése pedig igen bonyolult és költséges. Nem véletlenül egyébként sokszor nagyon jó, SOS ingyen elvihető darabokat is lehet találni az oldalon.

Hogy jobban el tudjam képzelni a meghirdetett bútorokat, először szétnéztem néhány nagyobb amerikai bútoráruházban. Itt nagyon népszerű a West Elm (http://www.westelm.com/), a Pottery Barn (http://www.potterybarn.com/) vagy az otthon is menő IKEA. A Craigslisten nagyon gyakran konkrét modellszámmal, áruház megnevezéssel hirdetik a bútorokat, szóval könnyű a beazonosítás. A Craigslisten egyedül a használtbútorokba befészkelő ágyipoloskákkal (bedbugs) kell nagyon vigyázni, pár éve ugyanis egész járvány ütötte fel a fejét Manhattanben, mostanra állítólag azonban már nem olyan vészes az ügy. Az oldalon az árak nagyon változóak, mi viszonylag jó állapotban lévő, használt kanapét kb. 100 dollártól találtunk. Noella az eredeti ár 15%-át kérte a leendő kanapénkért.

Noella egyébként nagyon kedves, igazi francia nő. Egyedül él, amikor megérkeztem épp klasszikus zenét hallgatott és a gyönyörű vázákkal díszített, faragott íróasztalánál dolgozott. Cipőben, sminkben várt és a kb. 1-1,5 órás beszélgetésünk alatt elmesélte, hogy ő volt a new yorki Chanel divatigazgatója 10 éven át, még a Karl Lagerfeld korszak előtt. Noella 1968-ban járt először New Yorkban és áradozva mesélt a fiatalon itt töltött éveiről és az élete szerelméről (love of my life:) A lakása iszonyúan jó ízléssel volt berendezve, lágy krémszínek harmóniája, zebramintás szőnyeg, hatalmas modern festmények a falon. Noella azt is elárulta, hogy a költözés előtt meg szeretne válni a több gardróbnyi Chanel ruháitól, cipőitől is...........Hát ezzel teljesen levett a lábamról :) Megmutatta a legjobb darabjait és mondta, hogy mindenképpen próbáljam fel a kedvenc fekete Chanel bőrszoknyáját, mert nagyon szívesen odaadná nekem. Sajnos a Chanel még használtan sem az én pénztárcámnak való, egy szebb kosztümért a manhattani használtruhaboltokban (consignment store) kb. 150 dollárt fog kapni, én pedig képtelen voltam kevesebbet ajánlani ezekért a remek darabokért.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése